Dzień 1 Przelot do Szkocji i Oban – stolica seafood’u
Podróż do Szkocji zaczniecie od bezpośredniego przelotu z lotniska w Warszawie do Glasgow. Następnie zostaniecie odebrani przez przewodnika, z którym wyruszycie w podróż po Szkocji. Rozpoczniecie ją od przejazdu przez górzyste Highlands, podziwiając po drodze malownicze wody Loch Lomond i Loch Awe. Wasz kolejny przystanek to miasteczko Oban – stolica szkockiego seafood’u, którego chętni będą mogli oczywiście skosztować. Nie ominiecie również najbardziej rozpoznawalnego budynku w mieście, czyli destylarni Oban.
Następnie udacie się poza miasto na spotkanie z historią i neolitycznymi, liczącymi 5000 lat monolitami w Kilmartin Glen. Po południu wsiądziemy na prom, którym popłyniecie promem w kierunku Islay. Po dotarciu do celu czeka Was jeszcze krótki transfer do hotelu, w którym zostaniemy zakwaterowani i który będzie stanowił Waszą bazę do eksploracji wyspy w kolejnych dniach.
Dzień 2-4 Islay – w krainie dymnych potworów (i nie tylko)
Kolejne dni przeznaczycie na odkrywanie Islay i zdobywanie wiedzy o whisky z tego regionu „u źródła, a nie z różnych źródeł”. Podczas pobytu na Islay odwiedzicie kilka słynnych destylarni, takich jak Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Kilchoman, Bunnahabhain, Caol Ila, Ardnahoe, Bowmore oraz Bruichladdich. Chętni będą mogli również skosztować produkowanego na Islay wina owocowego.
Ponieważ nie samymi degustacjami żyje człowiek, czeka Was także spotkanie z dzikimi plażami, wizyta przy charakterystycznej latarni morskiej Carraig Fhada, klimatyczne nadmorskie miasteczka portowe takie jak Bowmore czy ruiny dawnego kościoła z ocalałym do dziś celtyckim krzyżem Kildalton Cross. Podczas wędrówek po wyspie poczujecie pod swoimi stopami prawdziwy torf – niekwestionowany symbol regionu. Na fanów gastronomii czeka natomiast pyszny, świeżutki szkocki seafood: kraby, homary, przegrzebki czy langustynki.
Dzień 5 Campbeltown – najmniejszy z regionów produkcji whisky
Tego dnia opuścicie dymną Islay i powoli wyruszymy w drogę powrotną w kierunku Glasgow. Po drodze czeka Waswizyta w Campbeltown, stanowiącym jeden z pięciu odrębnych regionów produkcji szkockiej whisky. Whisky z Campbeltown charakteryzuje się złożonym smakiem, łączącym elementy owocowe, torfowe, dymne oraz słone. Przekonacie się o tym podczas wizyty w destylarni Springbank lub Glen Scotia. Następnie czeka Was przejazd w okolice Glasgow, gdzie spędzicie ostatnią noc przed wylotem.
Dzień 6 Powrót do Polski
Po wczesnym śniadaniu wykwaterujemy się z pokoi i pojedziemy na lotnisko, skąd polecimy lotem bezpośrednim do Warszawy.
Cena: 12.500 zł / os.
Termin: wyjazd indywidualny w dogodnym dla Ciebie terminie