Dzień 1 Przelot do Szkocji i Oban – stolica seafood’u
Podróż do Szkocji zaczniemy od bezpośredniego przelotu z lotniska w Warszawie do Glasgow. Po dotarciu przesiądziemy się do komfortowego busa, którym wyruszymy w podróż po Szkocji. Rozpoczniemy ją od przejazdu przez górzyste Highlands, podziwiając po drodze malownicze wody Loch Lomond i Loch Awe. Nasz kolejny przystanek to miasteczko Oban – stolica szkockiego seafood’u, którego chętni będą mogli oczywiście skosztować. Nie ominiemy również najbardziej rozpoznawalnego budynku w mieście, czyli destylarni Oban.
Następnie udamy się poza miasto na spotkanie z historią i neolitycznymi, liczącymi 5000 lat monolitami w Kilmartin Glen. Po południu wsiądziemy na prom, którym popłyniemy promem w kierunku Islay. Po dotarciu do celu czeka nas jeszcze krótki transfer do hotelu, w którym zostaniemy zakwaterowani i który będzie stanowił naszą bazę do eksploracji wyspy w kolejnych dniach.
Dzień 2-4 Islay – w krainie dymnych potworów (i nie tylko)
Kolejne dni przeznaczymy na odkrywanie Islay i zdobywanie wiedzy o whisky z tego regionu „u źródła, a nie z różnych źródeł”. Podczas pobytu na Islay odwiedzimy kilka słynnych destylarni, takich jak Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Kilchoman, Bunnahabhain, Caol Ila, Ardnahoe, Bowmore oraz Bruichladdich. Chętni będą mogli również skosztować produkowanego na Islay wina owocowego.
Ponieważ nie samymi degustacjami żyje człowiek, czeka nas także spotkanie z dzikimi plażami, wizyta przy charakterystycznej latarni morskiej Carraig Fhada, klimatyczne nadmorskie miasteczka portowe takie jak Bowmore czy ruiny dawnego kościoła z ocalałym do dziś celtyckim krzyżem Kildalton Cross. Podczas wędrówek po wyspie poczujemy pod swoimi stopami prawdziwy torf – niekwestionowany symbol regionu. W czasie podróży towarzyszył nam będzie lokalny przewodnik, który zdradzi Wam wszystkie sekrety Islay.
Na fanów gastronomii czeka natomiast pyszny, świeżutki szkocki seafood: kraby, homary, przegrzebki czy langustynki.
Dzień 5 Campbeltown – najmniejszy z regionów produkcji whisky
Tego dnia opuścimy dymną Islay i powoli wyruszymy w drogę powrotną w kierunku Glasgow. Po drodze czeka nas wizyta w Campbeltown, stanowiącym jeden z pięciu odrębnych regionów produkcji szkockiej whisky. Whisky z Campbeltown charakteryzuje się złożonym smakiem, łączącym elementy owocowe, torfowe, dymne oraz słone. Przekonamy się o tym podczas wizyty w destylarni Springbank lub Glen Scotia. Następnie czeka nas przejazd w okolice Glasgow, gdzie spędzimy ostatnią noc przed wylotem.
Dzień 6 Powrót do Polski
Po wczesnym śniadaniu wykwaterujemy się z pokoi i pojedziemy na lotnisko, skąd polecimy lotem bezpośrednim do Warszawy.
Cena: 2830 EUR / osoba
Termin: wyjazd indywidualny w dogodnym dla Ciebie terminie